måndag 22 december 2008

Surprise praliner

Gjorde ju eget experiment, så det är på ett ungefär med hur många det blir. Fyllningen är det exakta siffror, men sen har jag inte riktigt koll på hur mycket mörk choklad det gick åt för att all fyllning skulle gå åt. Så köp så du har 400g mörk choklad hemma och kan smälta mer vid behov för att pensla fler formar.
ca 30st
Formar
ca 30st ischokladformar
ca 350g mörk choklad

Fyllning
200g vit choklad
5 rutor mjölkchoklad
1½ dl vispgrädde
25g rumsvarmt smör
5-10 polkagrisar, små alltså, inte stänger. Antalet beror på hur stark du vill ha fyllningen.

Hacka den vita chokladen och lägg i bunke.
Koka upp grädden och häll över chokladen. Låt stå några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små bitar och rör försiktigt till en slät smet. Hamra polkagrisarna så det blir smul och sila bort de stora bitarna, rör i smulet i smeten och låt svalna.

Dela den mörka chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikron och pensla sen formarna. Ställ svalt och pensla sen en gång till när de stelnat. Den choklad som blir över ska användas till lock.

När formarna är klara och smeten sval så spritsa fyllningen i formarna, till ca hälften och spritsa sen en chokladlock med den överblivna chokladen, eller använd en sked och bred ut chokladen över. Låt stelna! Förvara svalt.

Inga kommentarer: